تیمهای مسابقات اتومبیل رانی میلیاردها دلار صرف توسعه فناوریهایی میکنند که میتواند به رانندگان آنها مزیت رقابت دهد. به همین دلیل خودروسازان میخواهند با استفاده از فناوریهای جدید، از این سرمایهگذاریها بهره ببرند.
به گزارش مسترماشین باز و به نقل از oards، با ما همراه باشید تا با ۱۳ فناوری جذاب این خودروهای مسابقهای آشنا شوید؛ که اکنون برخی از آنها در خودروهای مدرن نیز استفاده میشوند:
۱) گیربکس نیمه اتوماتیک
شاید مهمترین نوآوری در زمانهای قدیمیتر یک گیربکس دوکلاچه (DCT) بود که در سال ۱۹۸۴ برای پورشه ۹۶۲ ساخته شد. این گیربکس به شما امکان میداد دندهها را بدون گرفتن کلاچ تعویض کنید.
امروزه با ترکیب کارایی یک گیربکس دستی سنتی با راحتی یک گیربکس اتوماتیک، یک گیربکس DCT و در نهایت گیربکسهای نیمه اتوماتیک را دوباره متولد کرده است.
گیربکسها مانند ماشینهای مسابقهای با سوئیچهای روی فرمان تغییر میکنند. در نتیجه کل کار زمان کمتری میبرد و تعویض دنده نرمتر میشود.
۲) ترمزهای دیسکی
ترمزهای دیسکی که در اصل توسط پورشه در مسابقات ۲۴ ساعته لمان ساخته شد، در خودروهای تولیدی در دهه ۸۰ به کار گرفته میشد.
ترمزهای دیسکی با سریع ترمز گرفتن بدون مسدود کردن چرخها، راندمان رانندگی را بالاتر برده و یک رانندهٔ با کیفیت ارائه میدهند.
این فناوری امروزه به پیشرفت خود ادامه داده است. اتومبیلهای معمولی به طور فزاینده ای از ترمزهای سرامیکی سبکتر و مقاومتر در برابر حرارت نسبت به دیسکهای ترمز چدنی استفاده میکنند.
۳) شاسی از جنس فیبر کربن
فیبر کربن فوق العاده سبک، انعطاف پذیر و ۱۰ برابر قویتر از فولاد با همان وزن است.
این ماده به ماده اول برای اتومبیلهای پرسرعت تبدیل شده است و اتومبیلهای فرمول ۱ تا هواپیماهای مافوق صوت با این ماده ساخته میشوند.
با این حال، قیمت آن بالاست. هزینه بالای تولید و پرس فیبر کربن اجازه نخواهد داد به زودی شاهد خودروهای تولیدی تمام فیبر کربنی باشیم.
با این حال، امروزه تولید کنندگان از پلاستیک تقویت شده با فیبر کربن یا پلاستیک کربنی استفاده میکنند.
۴) تزریق سوخت بنزین
امروزه فناوری تزریق مستقیم بنزین (GDI) به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. فناوری GDI به گونه ای است که سوخت را مستقیم به داخل محفظههای احتراق تزریق میکند تا به منیفولد ورودی.
این امر باعث کاهش مصرف سوخت، بالابردن راندمان و بهبود عملکرد دریچه بنزین خواهد شد.
۶) سیستم بازیابی انرژی جنبشی
سیستم بازیابی انرژی جنبشی (KERS) میتواند انرژی ترمز را به الکتریسیته تبدیل کند.
این سیستم برای اولین بار در خودروهای F1 در سال ۲۰۰۹، رونمایی شد. امروزه این قابلیت، در اتومبیلهای مسابقهای مانند مک لارن P1 و فراری لافراری، به همان روشی که در اتومبیلهای F1 استفاده میشود، به کار گرفته شده است
۷) آینه عقب
امروزه پس از فرمان، آینه دید عقب اغلب اولین چیزی است که به آن نگاه میکنیم. این قابلیت در سال ۱۹۱۱، ظاهر شد و عمدتاً یک امکان برای مسابقات اتومبیلرانی بود تا رانندگان عادی.
در آن زمان طراحان خودرو متوجه شدند که اگر آینه به درستی نصب و تنظیم شده باشد، به راننده این امکان را میدهد که رقبای خود را از پشت ببیند.
۸) دوربین پشتیبان
با این حال طراحان خودرو به مرور آئودی R18 LMP1 را به جای آینه دید عقب، به دوربین دید عقب و نمایشگر AMOLED مجهز کردند.
از سال ۲۰۱۸، هر خودروی جدیدی که در ایالات متحده فروخته میشود باید یک دوربین پشتیبان استاندارد داشته باشد.
۹) چراغهای جلو لیزری
چراغهای جلو LED این روزها کسی را شگفت زده نمیکنند. اما چراغهای جلو لیزری فرق دارد. این چراغها در آئودی در سال ۲۰۱۴ در R18 E-Tron Quattro استفاده شد.
۱۰) سیستم تمام چرخ متحرک
سیستم AWD اولین بار توسط آئودی در سال ۱۹۸۰ مورد استفاده قرار گرفت و خیلی زود به مدل انقلابی چهار چرخ متحرک آئودی کواترو تبدیل شد. این سیستم به شما این امکان را میدهد که به راحتی بر هر دو قسمت مسطح و ناهموار جاده غلبه کنید.
سیستم AWD برای بسیاری از خودروها به یک وسیله ضروری است. هنگامی که کشش جاده کم است، مانند جاده برفی، یخی، خاکی، شنی، یا خیس بودن، چسبندگی اضافی ارائه میدهد که بسیار ارزشمند است.
۱۱) دکمههای فرمان
امروزه، فرمان خودروهای F1 به اندازه لپتاپها دکمه دارند. البته این فقط شوخی است. با این حال امروزه این کنترلرها بیشتر بر روی فرمان به چشم میخورند. آنها عمدتاً برای کنترل سیستم صوتی و دریافت تماسهای تلفنی طراحی شدهاند.
با این حال، توانایی کنترل این عملکردها، تأثیر مثبتی بر ایمنی و راحتی راننده دارد.
۱۲) سیستم کنترل کشش
سیستم کنترل کشش (TCS)، که یک نمونهٔ ثانویه از کنترل پایداری الکترونیکی (ESC) است، برای اولین بار توسط Scuderia Ferrari در سال ۱۹۹۰ مورد استفاده قرار گرفت و بعد ممنوع شد.
این سیستم به عنوان یک پیشرفت برای بهبود عملکرد طراحی شده و اجازه میدهد حداکثر کشش را فراهم کند.
۱۳) سیستم تعلیق فعال
سیستم تعلیق معمولی را میتوان غیرفعال نامید. اما یک سیستم تعلیق فعال به سطوح ناپایدار جاده متکی نیست و شاسی را در هر چرخ به طور مستقل بالا و پایین میکند و بنابراین هندلینگ بهتر شده و کشش و سواری نرمتری به وجود میآورد.
امروزه سیستم تعلیق فعال در آئودی A8 مثال خوبی است.
۱۴) لاستیک با کیفیت بالا
لاستیکهای خودرو با کیفیت بالا و آج استاندارد اجازه میدهد تا چسبندگی بهتر بر روی زمین داشته باشند.
نتیجه گیری
مهم نیست که فناوریهای خودروهای مسابقهای چقدر پیشرفته هستند، آنها هنوز هم از یک قانون پیروی میکنند: برای اینکه بتوانند به عنوان اول نفر به پایان خط برسند، باید ابتدا بتوانند سالم به خط پایان برسند.
به عبارت دیگر، اینکه یک خودرو چقدر قدرتمند است، کافی نیست. بلکه باید ایمن باشد. این قانون برای همه خودروها اعمال میشود.
عملکرد و قابلیت اطمینان همیشه درکنار هم رشد نمیکنند، اما دههها تجربه نشان داده که طراحی خودرو باید در هر دو مسیر به طور همزمان حرکت کنند، بدون اینکه تعادل را بر هم بزنند.