هر بار که با یک خودروی دنده معمولی (دستی) رانندگی میکنید، از کلاچ استفاده میکنید – سومین پدالی که برای تعویض دنده فشار میدهید. کلاچ خودرو به شما این امکان را میدهد تا با جدا کردن موتور از چرخها بدون خاموش کردن آن، سرعت را کنترل کنید و این امر برای رانندگی ایمن بسیار مهم است. اما عادتهای نادرست رانندگی علت اصلی خرابی کلاچ خودرو است و باعث میشود کلاچ خودرو سریعتر از آنچه که باید فرسوده شود، در ادامه این عوامل را مورد بررسی قرار میدهیم!
علت خرابی کلاچ خودرو
۱٫ کلاچ سواری و استفاده بیمورد از آن
این اشتباه از جمله اشتباهاتی است که مردم اغلب ندانسته و غیر عمد آن را انجام میدهند؛ اگر هنگام ترافیک یا گیر کردن پشت چراغ قرمز پدال کلاچ تماماً بالا یا تا آخر پایین نیست، پس شما در حال کلاچ سواری هستید و این وضعیت میتواند باعث آسیب آن شود. همیشه بهترین کار این است که هنگام تعویض دنده بالا یا پایین، سعی کنید به آرامی از کلاچ استفاده کنید. اگر در ترافیک گیر کردهاید سعی کنید پای خود را روی کلاچ نگذارید – قبل از اینکه کلاچ را درگیر کرده و حرکت کنید- و صبر کنید تا ترافیک حرکت کند.
۲٫ فشار در سر بالایی
بسیاری از رانندگان هنگام حرکت در سربالایی بدون گرفتن ترمز و با نیم کلاچ کردن، خودرو را نگه میدارند. این کار قطعاً به ماشین و صفحه کلاچ خودرو فشار وارد میسازد و باعث خرابی کلاچ خودرو میشود. هنگام استارت زدن در سربالایی، بهتر است از ترمز دستی برای نگه داشتن وسیله نقلیه در جای خود استفاده کنید و در عین حال زمان استفاده از کلاچ را پیدا کنید. زمانی که میخواهید به جلو حرکت کنید ترمز دستی خود را رها کنید و کلاچ را به آرامی بالا بیاورید.
۳٫ فراموش کردن تعمیر خودرو
نادیده گرفتن سرویس میتواند مشکلی برای ماشین شما ایجاد کند و این شامل کلاچ خودرو نیز میشود. یک تکنسین آموزش دیده میتواند تشخیص دهد که کلاچ خودرو فرسوده شده است یا خیر و میتواند قبل از بدتر شدن مشکل آن را برطرف کند. اگر تعمیرکار، خدمات را طبق برنامه سازنده انجام دهد، مایع کلاچ در فواصل زمانی مناسب -برای وسیله نقلیه شما- تعویض میشود. این فرآیند به مراقبت طولانی مدت از کلاچ خودرو کمک میکند.
۴٫ تعویض دنده نادرست
چه در رانندگی تازه کار باشید و چه وسیله نقلیه شما جدید باشد، ممکن است تعویض دنده کمی برای شما مشکل باشد. این میتواند باعث تکان خوردن خودرو شود و به کلاچ و گیربکس خودرو آسیب برساند. هر بار که میخواهید دنده را تعویض کنید باید کلاچ را تا آخر بگیرید و دنده را عوض کنید اگر این کار صورت نگیرد به صفحه کلاچ آسیب وارد میشود.
۵٫ رانندگی با کلاچ آسیب دیده
اگر میدانید که کلاچ خودرو فرسوده شده است یا لیز میخورد، اما بدون توجه به آن به رانندگی خود ادامه میدهید، هم کلاچ و هم گیربکس را در خطر آسیب بیشتر قرار میدهید. این وضعیت میتواند خطر بزرگی برای شما و سایر کاربران جاده ایجاد کند. برای جلوگیری از خطرات احتمالی و نجات از تعمیرات پرهزینه، بهتر است به محض مشاهده علائم ساییدگی، کلاچ را تعویض کنید. با انجام این کار، از گیربکس و پسانداز خود محافظت خواهید کرد!
۶ دلیل کلیدی برای اینکه کلاچ خودرو را در شرایط خوب نگه دارید
اکنون که علت خرابی کلاچ خودرو را درک کردید میتوانید روشهایی را برای افزایش طول عمر کلاچ خودرو بررسی کنید. بیایید به مهمترین آنها نگاه کنیم!
- نرم رانندگی کنید و سعی کنید ناگهانی شتاب نگیرید یا شدید ترمز نکنید. بهتر است به تدریج شتاب بگیرید و با فاصله توقف زیاد ترمز کنید.
- وسیله نقلیه خود را به طور منظم تعمیر کنید و تا جایی که ممکن است برنامههای سازنده را رعایت کنید.
- از بارگذاری بیش از حد وسیله نقلیه خود خودداری کنید. کلاچ و خودرو هر دو به گونهای طراحی شدهاند که وزن خاصی را تحمل کنند و بار بیش از حد آن میتواند باعث فشار ناخواسته به کلاچ شود.
- سطح مایع خودرو را به طور منظم بررسی کنید و مطمئن شوید که پدال کلاچ به درستی تنظیم شده است. اگر نمیدانید از یک متخصص کمک بگیرید تا نحوه بررسی سطح مایع را به شما نشان دهد.
- از دنده مناسب استفاده کنید، به خصوص هنگام رانندگی از تپهها بالا یا پایین. هنگام سرازیری از دنده بالاتر و هنگام بالا رفتن از شیب از دنده کمتر استفاده کنید، زیرا فشار کمتری به کلاچ خودرو وارد میکند.
- اگر متوجه علائم هشداری شدید (مانند بوی سوختن یا سر خوردن کلاچ) این موارد را نادیده نگیرید – خودرو را متوقف کنید و آن را در اسرع وقت بررسی کنید!