آیا تابهحال به داشبورد خودروی خود نگاه کردهاید و فکر کردهاید که تمام این گیجها چه معنایی دارند و چه چیزی به شما میگویند؟ با ما همراه باشید تا ۱۶ گیج روی داشبورد خودرو را بشناسید.
به گزارش مسترماشین باز و به نقل از cartreatments، خودروهای معمولی تعدادی گیج جداگانه دارند که به شکلهای مختلف در میان دستههای ابزار مربوط روی داشبورد چیده شدهاند.
هر یک از این گیجها اطلاعاتی را ارائه میدهند.
بنابراین برای درک بهتر است بهتر است ابتدا به طور کامل درک کنید که هر گیج چه چیزی را به شما میگوید.
برای اطلاعات بیشتر در مورد گیجهای مختلف موجود در خودرو ادامه مطلب را بخوانید.
انواع گیج خودرو
شماره ۱ – گیج سرعت سنج
سرعت سنج همانطور که از نام آن پیداست، سرعت نسبی خودرو را اندازه گیری میکند. این گیج برای راننده ضروری است تا راننده با سرعت مطمئن به حرکت خود ادامه دهد.
شماره ۲ – گیج دور موتور
این گیج دور در دقیقه (RPM) میل لنگ موتور را در هر زمان اندازه گیری میکند. این اندازه گیری به عنوان دور موتور در نظر گرفته میشود.
شماره ۳ – گیج سوخت
گیج سوخت، سطح سوخت داخل باک خودرو را نشان میدهد. بسیاری از این گیج دارای چراغهای «کم سوخت» هستند که وقتی سوخت به سطح حداقلی در مخزن میرسد روشن میشوند.
شماره ۴ – گیج دمای مایع خنک کننده
گیج دمای مایع خنککننده دمای کارکرد موتور را کنترل کرده و به شما کمک میکند تا به راحتی تشخیص دهید موتور داغ کرده است یا خیر؟
توانایی نظارت بر دمای موتور برای سلامت کلی موتور بسیار مهم است.
شماره ۵ – گیج کیلومتر شمار
کیلومتر شمار مسافت کلی را که یک خودرو طی کرده اندازه گیری میکند. این فاصله بر حسب مایل یا کیلومتر اندازه گیری میشود که دومی رایج تر است.
این اطلاعات برای مالک خودرو مهم است.
شماره ۶ – گیج فشار روغن
همانطور که میدانید، گیج فشار روغن خودرو میزان فشار داخل سیستم روغن خودرو را مشخص میکند. برخی از خودروها حتی دارای چراغ هشدار فشار روغن پایین هستند.
فشار روغن یک بخش مهم در سلامت کلی موتور است. گیج فشار روغن به مالکان خودرو اجازه میدهد تا بر این فشار نظارت کنند و در صورت مشاهده هر گونه مشکل سریع آن را حل کنند.
شماره ۷ – گیج ولت متر
ولت متر میزان ولتاژ تولید شده توسط دینام خودرو را اندازه گیری میکند. بدون ولت متر، راننده نمیتواند میزان شارژ خودرو را تعیین کند.
شماره ۸ – گیج بوست (یا تقویت / خلاء)
برخی از خودروها از توربوشارژرها یا سوپرشارژرها برای افزایش انتقال هوای ورودی استفاده میکنند. این هوای ورودی تحت فشار اغلب “فشار تقویت کننده” است و با گیج بوست نظارت میشود.
شماره ۹ – گیج خلا
گیج خلاء مقدار خلاء یا فشار منفی در مجرای ورودی موتور را نشان میدهد. همه موتورهای در حرکت هر سیلندر مقداری خلاء ایجاد میکنند.
اطلاعات در مورد میزان خلاء از چند نظر مهم است، از نظر تجزیه و تحلیل سلامت خودرو و عملکرد موتور.
شماره ۱۰ – گیج نسبت هوا به سوخت
هر موتور احتراق داخلی نسبت هوا به سوخت استانداردی دارد که در آن بیشترین بازدهی را دارد. این گیج این اطلاعات را در اختیار شما قرار میدهد.
حداکثر راندمان تنها با نسبت هوا/سوخت ایده آل به وجود می آید. اگر این نسبت به هم بریزد، عملکرد موتور به خطر میافتد.
شماره ۱۱ – گیج فشار سوخت
به منظور رسیدن به حداکثر بازده، یک موتور باید بتواند سوخت را با یک فشار استاندارد تحویل دهد. این با یک گیج فشار سوخت اندازه گیری میشود.
بدون فشار سوخت استاندارد، خودرو عملکرد خوبی ندارد.
شماره ۱۲ – گیج دمای روغن
همانطور که از نام آن متوجه میشوید، یک گیج دمای روغن بازخوردی را در مورد دمای نسبی روغن موتور میدهد. بیشتر این گیجهای، بازخورد آنی را ارائه میدهند، دقیقاً مانند یک دماسنج دیجیتال استاندارد.
از آنجایی که ویسکوزیته روغن با دما تغییر میکند، این گیج میتواند به عملکرد موتور کمک کرده و از آن محافظت کند.
شماره ۱۳ – گیج دمای گیربکس
گیج دمای گیربکس دمای نسبی مایعات موجود در جعبه دنده خودرو را اندازه گیری میکند. با نظارت بر دمای گیربکس، میتوان از گرم شدن بیش از حد قبل از آسیب گیربکس خودرو جلوگیری کنید.
شماره ۱۴ – گیج دمای دیفرانسیل
یک گیج دمای دیفرانسیل دمای دیفرانسیل خودروی RWD و مایعات موجود در آن را نشان میدهد.
گیجهای دمای دیفرانسیل بیشتر در بکسل با گشتاور بالا، که در آن گرمای خودرو به سرعت بالا میرود؛ استفاده میشود.
شماره ۱۵ – گیج دمای گازهای خروجی از اگزوز
یک گیج دمای گازهای خروجی یا پیرومتر، دمای نسبی گازهای احتراق که از طریق اگزوز خودرو و کاتالیزورها هدایت میشوند، را اندازه گیری میکند. این مقادیر برای حداکثر عملکرد خودرو بسیار مهم هستند.
۱۶ – گیج فشار نیتروژن
گیجهای فشار نیتروژن در هر خودرویی که در آن اکسید نیتروژن از طریق منیفولد ورودی خودرو وارد میشود، استفاده میشود. این گیج فشار کلی نیتروژنی که در هر زمان مشخص میشود را اندازه گیری میکند.
بهترین دوز اکسید نیتروژن در حدود ۹۰۰-۹۵۰ psi است.