هر راننده این را میداند که ترمزها برای ایمنی و عملکرد صحیح خودرو تا چه اندازه مهم هستند و ترمزهایی که دستورات را به درستی اجرا نمیکنند و یا دچار نقص در عملکرد و تأخیر در اجرای ترمز هستند برای خودرو و سرنشینان خطرآفرین میشوند. اما ممکن است شما راننده گرامی نیز از بسیاری از تاثیرات و عادات رانندگی بر میزان ماندگاری ترمز ماشین آگاه نباشید.
این را به خاطر داشته باشید که هر ۲۰۰۰۰ الی ۷۰۰۰۰ کیلومتر کارکرد باید روغن ترمز خودرو را تعویض کنید و تعویض به موقع باعث حفظ سایر قطعات موتور و خودرو میشود. اما عوامل متعددی بر طول عمر ترمز خودرو تاثیر میگذارند و باعث میشوند تا شما احتمالاً با رعایت این نکات ترمزگیری به موقع و موثرتری را تجربه نمایید.
اگرچه برخی از عوامل خارج از کنترل فرد هستند، اما ایجاد چند تغییر کوچک در سبک رانندگی نه تنها باعث میشود، با خیال راحتتری به رانندگی خود ادامه دهید بلکه به ترمزهای خودرو نیز کمک میکند تا مدت بیشتری دوام داشته باشند.
راههای ماندگاری بیشتر ترمز ماشین
۱- خدای سرعت نباشید:
بزرگترین دشمن ترمزها سرعت بالای خودرو است. هرچه سرعت شما بیشتر باشد انرژی و روغن ترمز بیشتری در سیستم ترمز خودرو صرف میشود تا خودرو متوقف شود. بنابراین، برای حفظ ایمنی و همینطور مصرف بهینه روغن ترمز هیچ وقت با سرعت بالا رانندگی نکنید و اگر به رانندگی با سرعت بالا علاقه دارید حتماً این عادت مخرب را ترک کنید.
۲- از تکنیک Coasting استفاده کنید:
کوستینگ تکنیکی است که در آن پای خود را از روی پدال گاز برمیدارید و اجازه میدهید خودرو قبل از ترمزگیری به طور طبیعی سرعت خود را کاهش دهد.
۳- فقط از یک پا در ترمزگیری استفاده کنید:
شاید شما نیز حالت رانندگی پرشتاب خودروی جلویی خود را دیده باشید که چگونه راننده به یکباره پا بر روی ترمز میگذارد و چراغهای ترمز خیلی سریع و پررنگ به رنگ قرمز در میآیند، این کار نتیجه مستقیم فشار دادن پدال ترمز توسط راننده با پای چپ و همزمان فشردن پدال گاز با پای راست است. برخی از رانندگان تصور میکنند که استفاده از هر دو پا و فشار دادن ترمز و گاز باعث بهبود زمان واکنش آنها میشود. به رانندگی به این روش اصطلاحاً رانندگی با دوپا یا رانندگان دوپا میگویند. اما با گذشت زمان این عمل لنتها را فرسوده و روتورها را نیز منحرف میسازد پس هیچگاه از دو پا برای ترمزگیری استفاده نکنید و فقط از پای راست برای ترمزگیری استفاده کنید.
۴- سیستم ترمز موتور را امتحان کنید:
یکی از خطرناکترین زمانها برای استفاده از ترمز زمانی است که از یک تپه شیبدار با شیب زیاد به پایین میآیید یا از یک کوه به سمت پایین میپیچید، اینجا باید به جای فشار دادن کامل پدال ترمز سیستم ترمز موتور را امتحان کنید و بگذارید موتور خود به خود سرعت کم کند.
ترمز موتور فرایند کاهش سرعت خودرو با جابجایی از طریق دنده است. این کار در خودروهای با گیربکس دستی موثرتر است، اما میتوانید در خودروهای اتومات نیز این کار را انجام دهید.
با قرار دادن ماشین خود در حالت دنده پایینتر موتور سرعت اولیه خود را کم میکند و به ترمزهای خودرو فشار وارد نمیشود و این کار باعث استراحت ترمزها میشود. البته در هنگام استفاده از سیستم ترمز موتور مراقب باشید. تعویض دنده با سرعت بالا یا پریدن از یک دنده بالا به پایینترین دنده میتواند به گیربکس و موتور آسیب برساند، بنابراین کم کردن دنده را تدریجی انجام دهید.
۵- فاصله بین دو ترمزگیری را بیشتر کنید:
ترمزهای شما یک ترمزگیری سریع و با شدت را دوست ندارند. این کار باعث سایش لنت ترمز در خودرو میشود و احتمال پارگی سیستم ترمز نیز افزایش مییابد. بنابراین، سعی کنید فاصله بین خود با مانع را مدیریت کرده و چند بار و با فاصله ترمز بگیرید و سرعت کم کنید و یکباره و با شدت پا بر روی ترمز نگذارید.
۶- بار خودرو را سبک کنید (بیش از حد بار نزنید):
بار بیش از حد وسیله نقلیه میتواند به طور قابل توجهی عمر ترمز را کاهش دهد. این به این دلیل است که هرچه وسیله نقلیه سنگینتر باشد ترمزها برای متوقف شدن نیاز به توان بالاتر و مصرف روغن ترمز بیشتری دارند و در نتیجه، باعث کاهش در کیفیت و عملکرد در ترمزگیری میشود. همچنین، طول عمر مفید روغن و لنت ترمزها کاهش محسوسی مییابد. هرچه وسیله نقلیه سبکتر باشد سیستم ترمز، لاستیک، مخزن بنزین و در نهایت نیز صرف هزینه از کیف پول نیز کمتر خواهد شد.
۷- روغن ترمز خودرو را در فواصل منظم پاک کنید:
روغن ترمز به طور طبیعی آب را جذب میکند، که این کار نقطه جوش روغن ترمز را کاهش میدهد و باعث کاهش در عملکرد ترمز و سیستم ترمزگیری میشود. رطوبت و آب اضافه شده به روغن همچنین میتواند منجر به خوردگی داخلی شود و باعث پوسیدگی بخشهایی از سیستم ترمز گردد. برای جلوگیری از این اتفاق توصیه میشود روغن ترمز خودرو را به طور منظم تعویض و یا به اصطلاح شست و شو داده یا پاک کنید. توصیه استاندارد صنعت خودروسازی این است که هر ۲سال یک بار و یا هر ۲۵۰۰۰ کیلومتر شستشوی روغن ترمز را انجام دهید.
فراموش نکنید که حتماً:
ترمزهای خود را هر ۶ ماه توسط یک متخصص بررسی کنید؛
برخی از مشکلات در سیستم ترمز خودرو را تنها یک جفت چشم با تجربه متوجه میشود، بنابراین بازرسی سالیانه و ترجیحاً هر ۶ ماه یک بار خودرو توسط یک متخصص توصیه میشود. در این بازرسی تخصصی سیستم ترمز خودرو از جمله لنت ترمز، روغن ترمز، روتورها و سایر تجهیزات سیستم ترمز از نظر فرسودگی و سایش بازرسی میشوند تا عیوب آنها آشکار شود. اما اگر هر لحظه در جریان رانندگی متوجه تغییر در عملکرد ترمز خودرو شدید جهت حفظ ایمنی خود و سرنشینان خودرو بدون توجه به زمان بازرسی بعدی، حتماً به نزدیکترین مکان ارزیابی تخصصی خودرو و یک مکانیکی رجوع کنید.
منبع: vatire